top of page

Vergroot jouw zelfliefde: 4 tips om meer van jezelf te houden.

Als kind leren we van onze ouders en omgeving de verschillen tussen goed en slecht gedrag. Goed gedrag wordt beloond en slecht gedrag bestraft. Op deze manier leren we functioneren binnen de sociale normen van de maatschappij en ontwikkelen we een geweten.

De keerzijde

We leren dat liefde en goedkeuring iets is wat we buiten onszelf moeten zoeken.


Kortom: we maken een ander verantwoordelijk voor ons gevoel van eigenwaarde. In dit artikel vind je 4 kerntechnieken die je kunt gebruiken om weer in je kracht te gaan staan en om je zelfliefde te vergroten.



Tip #1. - Meditatie


In het hier en nu zijn is voor velen iets wat we compleet uit het oog zijn verloren. Door te mediteren keer je naar binnen en observeer je de gevoelens, gedachtes en energieën die zich in jouw lichaam bevinden. De sleutel is om naar deze emoties en gedachten te kijken en zónder hier een oordeel aan te hangen.

Door dagelijks te mediteren leer je milder voor jezelf te zijn en met compassie naar jezelf (en anderen) te kijken.

Er is geen 'perfect' wanneer het aankomt op mediteren, begin met een paar minuten per dag en bouw langzaam op.


"Loving Yourself is the Greatest Revolution"

Tip #2 - Affirmaties


Affirmaties zijn krachtige en positieve woorden die je tegen jezelf blijft herhalen. Doordat je constant deze positieve affirmaties blijft herhalen ga je er in geloven. En als je ergens in gelooft beïnvloedt dit je gedrag, je energie en de manier waarop je naar jezelf kijkt.

Hier een paar krachtige affirmaties die je iedere ochtend tegen jezelf in de spiegel kunt herhalen:


𖧧 Ik ben mild en liefdevol voor mijzelf

𖧧 Ik ben een mooi mens

𖧧 Ik geloof in mijzelf en vertrouw op mijn innerlijke wijsheid

𖧧 Ik ervaar innerlijke rust

𖧧 Ik kan mijn angsten loslaten

𖧧 Ik ben trots op mezelf

𖧧 Ik geloof dat het Universum mij alles brengt wat ik nodig heb in dit leven


Tip #3 - Dankbaarheid


Een krachtige tool om je vibraties te verhogen is het beoefenen van dankbaarheid. Hoe je dat doet? Eigenlijk ligt deze techniek dicht in de buurt van affirmaties. Benoem iedere dag, bij voorkeur in de ochtend, 5 dingen waar je dankbaar voor bent. Een voorbeeld van zo’n dankbaarheidsaffirmatie kan zijn: vandaag ben ik dankbaar voor mijn creativiteit. Het uiten van je dankbaarheid zal op den duur een positieve invloed hebben op de manier hoe je naar de wereld (en jezelf!) kijkt.


Tip #4 - Schaduwwerk


In je zoektocht naar zelfliefde en acceptatie zal je ook naar de minder mooie kanten van jezelf moeten kijken. Delen van jezelf die je liever niet onder ogen komt. Dit is je zogenoemde schaduwkant. Je schaduwkant bevat delen van jezelf waar je misschien minder trots op bent of emoties die je hebt weggestopt omdat je je schaamt.


Met schaduwwerk leer je deze delen van jezelf onder ogen te komen en tegemoet te treden met liefde en acceptatie. Dat doe je door jezelf vragen te stellen zoals ‘hoe voelde ik mij in situatie X en waarom reageerde ik op deze manier?’.

Door objectief te kijken waar intense emoties zoals woede, angst of schaamte vandaan komen kun je deze een plek gaan geven. Zo creëer je niet alleen innerlijke rust, je leert ook onvoorwaardelijk van jezelf te houden inclusief the bad and the ugly.


Zelfliefde begint bij: jezelf!

De weg naar zelfliefde kent geen goed of slecht. Er is dan ook geen ‘quick fix’ of wondermiddel dat je kunt nemen voor ultieme zelfliefde. Neem daarom de tijd om naar jouw lichaam en geest te luisteren en te doen wat goed voor jóu voelt. Zelfliefde begint immers bij jezelf; alleen jij kan toestemming geven om van jezelf te gaan houden.

bottom of page