top of page

Ontdek de magie van schaduwwerk met deze 5 tips.


Er zijn duistere vragen in ieder van ons. Om bij de diepte van onze kern te komen moeten we bereid zijn om ons ego los te laten en te is samenwerken met het donkere in ons key!




Met de kracht van je onderbewustzijn kun jij het leven creëren wat jij voor ogen hebt. Alles begint bij jezelf, een positieve mindset en een paar kleine dagelijkse routines kunnen je al meer vertrouwen en zelfverzekerder maken in jouw innerlijke kracht.


Voor veel mensen is het ontkennen van hun innerlijke zelf het pad dat ze gewoonlijk kiezen, maar zoals je hier zult lezen, ben ik groot voorstander van accepteren wat al is en hiermee werken, terwijl we onze gedachten observeren.

De transformatie die velen van ons zoeken, komt niet voort uit een fase van ontkenning. Transformatie ontstaat vanuit de ruimte voor acceptatie. Gelukkig kunnen we onze duisternis altijd herkennen om positieve verandering te creëren. Door in de schaduw te werken, benadrukken we ons duistere zelf, in plaats van te doen alsof we allemaal 'licht' zijn.

Hoewel je misschien niet direct denkt dat het mogelijk is om via jouw 'donkere kant' te bewegen en om vanuit daar een beter mens te worden, ben ik hier om je te vertellen dat het zo is. En als je accepteert wat je denkt dat je tegenhoudt, ben je misschien beter af.



Wat is een schaduwkant?


Voor veel mensen roept het woord "schaduw" allerlei negatieve en duistere associaties op. Daarom is het gemakkelijk om aan te nemen dat schaduwwerk een duistere spirituele praktijk is die negatieve en sinistere aspecten van onze persoonlijkheid betreft. De schaduw is donker omdat we bestaan uit zowel lichte als donkere aspecten. Maar het maakt deel uit van wie we zijn en we mogen onszelf niet vrezen.

De term "schaduw" werd voor het eerst geïntroduceerd in de westerse wereld door de psycholoog Carl Jung. Hij beschreef het als onbewuste en ontkende delen van onze persoonlijkheid die het ego niet kan zien, herkennen en accepteren. Het is elk aspect van onszelf dat niet wordt blootgesteld aan het licht van ons bewustzijn.

Als kinderen worden we geboren als geheel en compleet, maar dat geheel is van korte duur. De schaduw ontstaat in onze kindertijd als een bijproduct van bepaalde interacties die we hadden met dierbaren. Onze verzorgers vertellen ons dat sommige aspecten van onszelf goed zijn en andere niet. Aspecten die als slecht worden beschouwd, worden verworpen en vormen zo een schaduw.


Hoe integreer je een schaduw?


Werken in de schaduw is niets anders dan het onbewuste en onacceptabele bewust maken en acceptabel maken. Dat is alles waar je naar streeft. Het doel van dit parallelle werk is integratie. De integratie van het onbewuste leidt tot volledig bewustzijn. Door de schaduw dichter bij jezelf te brengen. Het maakt immers deel uit van wie je bent.

Het doel is om je schaduw te belichten of de schaduw te verlichten. Hoe meer je je schaduw verlicht, hoe kleiner deze wordt.



5 manieren om aan de slag te gaan in de schaduw:


#1 - Innerlijk kind werk

Vraag jezelf af: "Ben ik als kind volledig geaccepteerd? Hoe voelde ik me meestal? Wat werd er van me verwacht en welk gedrag en emoties werden beoordeeld door mijn opvoeders?" Deze verwerpen gedragingen hebben een soort schaduwachtige uitstraling binnenin je gecreëerd. Zodra je de antwoorden op deze vragen vindt, zullen ze je meenemen naar de donkere kanten van jezelf. De schaduw heeft meestal zijn wortels in de kindertijd.


#2 - Wees bewust van je schaduw

We zijn ons niet bewust van schaduwen op dezelfde manier als we niet in het donker kunnen zien. Om je bewust te worden van iets, moet je ervoor kiezen het te zien. Wanneer je deze verworpen aspecten van jezelf ziet, denk er dan over na. Zijn ze positief of negatief? Als je iets negatiefs vindt, aanvaard het dan en bevrijd het uit de schaduw. Als het positief is, leer het dan kennen en geef het zijn kracht terug. Bewust worden is als het plotseling zien oplichten van iets. De belangrijkste stap bij werken in de schaduwen is om je ervan bewust te worden. Laat het schijnen met licht of haal het uit de duisternis.


#3 - Schaam je niet voor de schaduw

Wanneer je je schaduw begrijpt, schaam je er dan niet voor of voel je je er niet schuldig over. In plaats daarvan, druk je liefde, mededogen en acceptatie uit. Je schaduw komt voort uit niet-acceptatie en afwijzing. Hij ontstond op het moment dat je hem begon weg te duwen. Meer verzet tegen de schaduw voedt alleen maar het vuur. De schaduw maakt deel uit van wat het is, dus bekijk het vanuit een plek van liefde. Je houdt van je schaduw vanwege alles wat het is.


#4 - Gebruik triggers

Triggers zijn boodschappers en een oproep om in onbewuste zaken te duiken. Boodschappers zijn gebeurtenissen die een buitengewone emotionele reactie bij je oproepen. Door triggers te benoemen, verander je ze en vermindert hun effect op jou. Dit stelt je in staat om je emotionele reactie los te koppelen en deze in plaats van te beleven, te observeren. De triggers weerspiegelen diepe, onopgeloste wonden. Ze komen om je ogen te openen voor onderdrukte zaken.


#5 - Observeer zonder oordeel

Een van de grootste fouten die je kunt maken bij werken in de schaduwen is het oordelen over de schaduw zodra je deze ontdekt. Als je een scherp innerlijk criticus toestaat om te komen en de schaduw te evalueren, wijs je deze opnieuw af en maak je hem groter en sterker. Wanneer je je schaduw ziet, herken deze dan en kijk zonder veroordeling. Kijk om dit te begrijpen en werk dan aan integratie. Schaduwwerk is de hoogste vorm van lichtwerk die je kunt doen.



Conclusie:

Werken in je eigen schaduw is een geweldige manier om innerlijke genezing en transformatie te ervaren, en het enige dat nodig is, is zelfbewustzijn. Elke persoon op aarde heeft een moeilijke periode in zijn leven doorgemaakt die schaduwen in hem heeft gecreëerd.


Het goede nieuws is dat het hele universum aan onze kant staat en ons probeert te helpen weer heel te worden. Elke actie in het universum is gericht op groei en expansie. We krijgen veel kansen om onze schaduwen onder ogen te zien en er uiteindelijk vanaf te komen.


Het maakt niet uit hoe lang je niet naar je schaduw kijkt.


Het zal zich in je werkelijkheid blijven manifesteren totdat je er aandacht aan schenkt. Het gebroken zelf probeert zich te verenigen, en we zullen de kans krijgen om aspecten van onszelf te zien die we hebben onderdrukt, afgewezen, ontkend en afgewezen.


Hoe meer je je bewust wordt van je schaduw en deze accepteert, hoe meer je belichaamd wordt als een bewust wezen en meer wil over jezelf en je leven hebt.

bottom of page