top of page

Meditatie tips: Mediteren kun je leren!


De laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor de kunst van het mediteren. Toch bestaat meditatie al meer dan 5000 jaar en stamt het oorspronkelijk af van het vedische hinoeiïsme.

Hier was mediteren een dagelijkse oefening die werd ingezet om in contact te kunnen komen met het Universum, oftewel spirituele verlichting.

Zeker in drukke periodes wanneer je innerlijke rust wilt creëren of als je jouw spirituele kant wilt ontwikkelen, zal meditatie helpen. In dit artikel leer je de basics van meditatie.


Mediteren: Houding, Duur en Ademhaling

Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om te mediteren en iedereen heeft een eigen doel of reden waarom zij beginnen met meditatie.

Hieronder een paar tips die je op weg kunnen helpen wanneer je voor het eerst begint met mediteren:


𖧧

Om te beginnen met mediteren neem je eerst een comfortabele houding aan. Ga ik kleermakerszit zitten of zoek een fijn plekje waar je kunt liggen. Je kan ook plaatsnemen op een stoel.


𖧧

Doe je ogen dicht. Begin met een paar keer diep in en uit te ademen. Je zult merken dat je van binnen rustiger wordt. Na diep adem te hebben gehaald keer je terug naar je normale ademhaling, focus je op het ritme.


𖧧

De truc is om passerende gedachtes te observeren en los te laten. Wanneer er een gedachte omhoog komt richt je je weer terug op je ademhaling. Herhaal dit zo vaak als nodig is.


𖧧

Het maakt niet uit hoelang je mediteert, zolang jij je er maar goed bij voelt. In het begin zal dit korter zijn dan iemand die al jaren mediteert, maar dat is niet erg. Begin bij het begin, de rest komt vanzelf.


 

Emoties tijdens het mediteren

Het kan zijn dat tijdens het mediteren allerlei emoties naar boven komen uit het onderbewustzijn. Emoties en gedachtes waarvan je dacht dat je ze misschien al aan een plekje had gegeven. Schrik niet als dit je overkomt. Probeer deze gevoelens en bijkomende gedachtes te observeren zonder er een oordeel aan te hangen. Zo kun je negatieve emoties en gebeurtenissen verwerken. Na verloop van tijd merk je dat je het verleden los kan laten. Dát is de kracht van meditatie.



De voordelen van meditatie

Meditatie kan je helpen bij het verwerken van moeilijke situaties, maar zet zijn nog tal andere voordelen. Zo zal je je gedurende de dag rustiger voelen wanneer je in de ochtend mediteert, slaap je beter en kun je door van mediteren een routine te maken jezelf en jouw doel hier op aarde beter leren begrijpen. Je kunt meditatie dus ook gebruiken wanneer je bijvoorbeeld een moeilijke keuze moet maken: luister naar je lichaam en intuïtie tijdens het mediteren en het antwoord zal volgen.



Mediteren: de kunt van het zijn

Wanneer je voor het eerst begint met mediteren is het vooral belangrijk te onthouden dat er geen goed of slecht is. In het begin zal je misschien nog wat moeite hebben of weerstand ervaren wanneer je start met mediteren. Probeer vooral mee te gaan met de flow van jouw lichaam en geest en blijf goed luisteren naar je eigen intuïtie. Stop wanneer je merkt dat het voldoende is en bouw de duur van je meditatie langzaam op. Je zult vanzelf merken dat je steeds langer kunt mediteren. Het belangrijkste? Mediteren is vooral de kunst om het 'moeten' los te laten en het 'mogen' te omarmen.



bottom of page